10 tips om je CV te verbeteren

Pieter Engels 2-12-2015 16:11
Categorieën: Sollicitatietips

blog_image:tsi_14492422645661ae9819354.png:end_blog_image  

Een CV krijgt gemiddeld tussen de 5 en 7 seconden aandacht van een lezer. Daarna is het eerste oordeel - en veelal ook het laatste - geveld. You are in, or you are out. Frustrerend? Wellicht. Aan de andere kant is het een gemiddelde. Er zijn dus CV's die meer aandacht krijgen. Hoe kan je met je CV positieve aandacht afdwingen of negatieve aandacht voorkomen? Een top 10.

1/ Maak je CV persoonlijk
Een CV is meer dan een technische opsomming van je opleiding en werkervaring. Ben je getrouwd, heb je kinderen, ben je een [oud-] topsporter of doe je vrijwilligerswerk? Benoem het. Werkgevers zijn ook nieuwsgierig naar de persoon achter het CV. Als je een foto op je CV zet, zorg dan dat deze van goede kwaliteit is en een zakelijke uitstraling heeft.

2/ Profiel
Plaats direct na je NAW-gegevens een korte samenvatting van je competenties en ideale functie. Benadruk hierin competenties / wensen die passen bij de functie waarop je solliciteert.

3/ Beschrijf relevante onderdelen uitgebreid en niet relevante onderdelen beknopt
Geef extra aandacht aan onderdelen op je CV die voor deze vacature van belang kunnen zijn. Heb je relevante werkervaring? Geef dan een extra beschrijving van je taken en verantwoordelijkheden. Een passende opleiding? Geef een overzicht van relevante vakken of projecten.

4/ Ben eerlijk
Heb je een gat in je CV? Heb je een wel erg kortdurend dienstverband gehad? Of heb je je opleiding niet afgemaakt? Ben open en eerlijk en camoufleer deze niet. Geef vooral aandacht aan die onderdelen op je CV die aansluiten bij je sollicitatie en waarmee je in positieve zin kan opvallen. Eventueel kan je in je motivatiebrief of e-mail een – korte - toelichting geven of verwijzen naar referenten die meer informatie kunnen geven over je geschiktheid voor deze functie.

5/ Naam CV
Vaak stuur je je CV per e-mail of kan je deze bij je sollicitatie uploaden. Een recruiter ontvangt al deze bestanden. De bestandsnamen zijn meestal een variant op “cv.doc”. Zorg voor een duidelijke naam van je digitale bestand en vernoem hierin je eigen naam en de vacature waarop je solliciteert. Daarmee laat je nog een keer zien dat je aandacht hebt gegeven aan specifiek die sollicitatie.

6/ Actueel en correct CV
Vermeld je op je CV een datum? Zorg dat deze recent is. Zorg ook dat alle gegevens geactualiseerd zijn en voorkom spelfouten. En zorg voor correcte contactgegevens met minimaal een telefoonnummer en een e-mailadres.

7/ Toegankelijke layout en printbaar CV
Zorg voor een goede layout van je CV met een leesbaar lettertype. Beperk je CV tot maximaal 2 A4’tjes en zorg ervoor dat het CV goed printbaar is.

8/ Gangbare extensie
Maak je CV in WORD of PDF, maar voorkom .txt bestanden of ander type bestanden die de layout enorm geweld aandoen. Een goede presentatie hoeft niet altijd onderscheidend te zijn, een slechte is dat altijd wel. Maak je een CV in een Prezi, Slideshare of Powerpoint bestand? Doen! Bedrijven gebruiken vaak wel software waarmee je CV geïmporteerd wordt in hun database. Daarvoor is een WORD of PDF bestand veelal noodzakelijk. Hoe vernieuwend je ook bent, stuur dus altijd ook een CV in WORD of PDF mee met je sollicitatie.

9/ Anonieme werkgevers.
Iedereen die je CV leest zou vertrouwelijk met je gegevens om moeten gaan. Je kan uiteraard in een begeleidend schrijven of in de begeleidende mail hier extra aandacht voor vragen. Voorkom dat je je [oud] werkgevers op je CV anonimiseert. Hierdoor laat je essentiële informatie voor de lezer achterwege en kan diegene zich minder een goed beeld vormen van je achtergrond.

10/ Gebruik een anti-chronologisch CV
Bouw je CV ‘anti-chronologisch’ op, ofwel start met je meest recente opleiding / werkervaring. Je meest recente opleiding en werkervaring zullen interessanter zijn voor degene die je CV ontvangt en meer bijdragen aan een positief oordeel over je geschiktheid voor de functie waarop je solliciteert.

Tenslotte
Een CV is niet statisch, maar moet per sollicitatie opnieuw bekeken worden. Welke onderdelen moet je voor specifiek deze sollicitatie benadrukken zodat je CV meer aandacht krijgt? Besteed daar voldoende aandacht aan zodat voor de lezer snel duidelijk wordt dat juist jij verder moet in proces.

Bron:
Allesoverhr.nl

Over de Recruitment Service Desk
Wij ondersteunen organisaties bij de invulling van haar vacatures. Dat doen wij door onze mensen en middelen optimaal in te zetten, afgestemd op uw wensen. Naast de standaard middelen die voor iedereen toegankelijk zijn, beschikken wij over eigen vacaturegroepen op Social Media en hebben wij een vacaturerubriek dé lokale radio van Breda,
BredaNu. U kunt al onze diensten onafhankelijk van elkaar of juist in combinatie met elkaar afnemen. Wilt u meer informatie over onze dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 085 - 4 88 55 55 of via info@rsdesk.nl. Klik hier voor meer informatie over onze vacaturegroepen.

Reageer

Zoeken

TSI gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.